Les Solidàries

Aquest projecte es sume als tants projectes realitzats per dones per a revindicar el nostre paper en el món, el nostre paper actual i visibilizar a tantes companyes que van ser oblidades per la història, la història que òbviament escriuen els homes per parlar d’altres homes.

Per a açò hem creat un equip artístic no mixt, és a dir només dones, per a poder així parlar de nosaltres mateixes i de les altres dones que es van quedar oblidades pel relat històric dels homes.

El posicionament d’aquest projecte no és el de suplicar els nostres drets i exigir-li al sistema la nostra part del pastís, recordant-li a la societat que les dones som éssers igual de vàlids que els homes i mereixem respecte i igualtat de oportunitats. No, d’açò ja es van encarregar les lluites feministes històriques, alguns assoliments es van aconseguir, algunes bretxes per on calçar les nostres demandes.

En la segona ona feminista la llei va considerar el dret al divorci, començant a considerar que les dones forem éssers humans independents de la figura masculina. Però en qualsevol cas, són concessions que el patriarcat ens dóna, per a conservar el sistema que té establit, igual que el capitalisme crea l’estat de benestar, a força de pactes i per por de que esclate una vertadera revolució social.

Aquest no és ja el punt. La nova ona feminista va més enllà d’acceptar un sistema i reafirmar-se en ell. Les nostres demandes i el nostre punt de partida per a aquest projecte és que gens del sistema patriarcal, ara germanat amb el capitalisme, ens serveix. No volem empoderarnos dins d’un món creat pels homes. No volem acceptar les seues regles a canvi d’unes poques concessions.

Volem destruir tot l’existent per a construir alguna cosa totalment nova, alguna cosa pensada per nosaltres. Un món nou, aquesta vegada sí, però construït pel feminisme.

La revolució serà feminista o no serà.

SINOPSIS

Les Solidàries declara que la pròxima revolució que toca serà feminista o no serà. Un punt de partida destrossador que no vol reivindicar res. Anhela construir un món nou on el sistema patriarcal fallit i corrupte no tinga cabuda.

El títol del muntatges s’ha pres del grup armat masculí format per anarquistes que van fer front a la repressió contra l’anarcosindicalisme de Barcelona.

Creació: Margarida Mateos, Yarima Osuna, Paula Romero, Carla Chillida, Isabel Martí, Patrícia Pardo

Interpretació: Margarida Mateos, Yarima Osuna, Paula Romero i Carla Chillida

Text: Patricia Pardo

Dibuixant: Isabel Ruiz

Ajudantia i adaptacions de cançons: Isabel Martí

Direcció: Carla Chillida

Companyia: Atirohecho

Il.luminació: Begoña Jiménez

A partir de discursos, poemes i testimonis de Sara Berenguer, Yolanda Besteiro, Maria Cambrils, Clara Campoamor, Soledad Estorach, Joan García Oliver, Julia Hermosilla, Victoria Kent, Concha Liaño, Pura López, Mingorance, Frederica Montseny, Pura Pére Benavent, Conxa Pérez Collado, Lucía Sánchez Saornil, Vicotira Santa Cruz i Gràcia Ventura.